Nacházíte se: O společnosti / Blog

Blog

Stránka: 1 2 3  >>
Přečíst celý článek: Jablka a hrušky

Jablka a hrušky

Staré české přísloví nám radí, abychom nemíchali jablka s hruškami. Jistě, v diskuzi se kombinování různých témat většinou nevyplácí, ale ve stravě je situace úplně jiná. Obě tato ovoce patří na našem území k tradičním plodinám a vyznačují se mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. Proto v tomto případě míchejte, jak je Vám libo!

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Meruňky

Meruňky

S příchodem nejkrásnějšího období roku, tedy léta, s časem tepla, koupání a dovolených se pojí i další radostná událost – dozrávají meruňky. Toto oranžové ovoce je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami a marně bychom hledali orgán v lidském těle, kterému by jejich konzumace neprospívala. Z tohoto důvodu se nelze divit, že se meruňky nazývají také ovocem zdraví… A přitom se ve 100 g skrývá pouze 57 kalorií… To se potom tomuto letnímu potěšení těžko odolává. A hlavně není důvod se mu bránit!

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Kokos

Kokos

„Strom, který dává vše potřebné pro život“ – takto vzletně zní název kokosové palmy v sanskrtu, jazyku starověké Indie. Název však není až tak nadnesený, protože po staletí byly kokosové ořechy jednou z hlavních plodin zajišťujících přežití generacím Indonésanů. Poskytovaly nezávadnou tekutinu k uhašení žízně, dužina sloužila jako výživný pokrm, z kokosových vláken se vyráběla lana a provazy, listy a kmeny palmy zase byly stavebním materiálem. Právě absolutní využitelnost zajišťovala této rostlině a jejím plodům tak výsadní postavení.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Jahody

Jahody

Představovat v našich končinách jahody se může jevit až triviálně, protože kdo by je neznal? Je pravda, že bývají ozdobou mnohých zahrádek, ovšem poukázat znovu na jejich nevšední složení a vlastnosti rozhodně nemůže být na škodu. V první řadě tedy krátké formální seznámení s tímto úžasným ovocem: jahody jsou plodem jahodníku a jedná se o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku, které vytváří nepravý plod. Odpověď na otázku, proč mají tak výsadní postavení a čím si zasloužily přízviska jako ovoce lásky či královské ovoce však v této definici nenalezneme, proto je nutné pátrat dále.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Chia semínka

Chia semínka

Pátrání po původu chia semínek nás zavede do některých zemí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstují po dlouhé generace, bezmála 4 000 let. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která je poměrně náročná na klimatické podmínky, a proto ji není možné pěstovat všude. Věhlas chia semínek však tento handicap překonal a dnes jejich vlastnosti znají a oceňují lidé po celém světě.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Mák

Mák

Mák je rostlina zčeledi makovitých a zahrnuje dohromady asi 50 druhů, které rostou v Evropě, Asii, Africe i Americe. Nejdůležitějším z nich je mák setý, což je jednoletá bylina kvetoucí výraznými bílými květy. Plodem je tobolka, která v sobě obsahuje velké množství malých semen na barevné škále od bílé přes modrou až po tmavě šedou a hnědou. Zrníčka dosahují velikosti 1,1 - 1,5 mm a v jedné makovici jich je schovaných neuvěřitelných 4 - 6 tisíc. Podle užitkových vlastností definujeme dva typy máku setého, a to mák opiový a mák olejný. Mák opiový má na stěnách své makovice daleko rozvětvenější síť mléčnic, jejichž nařezáváním a následným sběrem lze získat opium. Mák olejný se naproti tomu pěstuje především v evropských zemích a jeho hlavní využití je v potravinářském a olejářském průmyslu a samozřejmě také v kuchyních a domácnostech.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Amarant

Amarant

Amarant, v českých zemích známý spíše pod názvem laskavec, zahrnuje více než 60 odrůd, které rostou téměř po celém světě vyjma arktických oblastí. Kulturní formy se řadí mezi jednoleté rostliny a dosahují výšky 10 až 200 centimetrů. Jedna rostlina amarantu vyprodukuje až 500 tisíc miniaturních semen, jejichž barva se pohybuje od bělavé až po černou. Stejně jako například pohanka se amarant řadí mezi pseudoobiloviny, jelikož se jeho semena upravují stejně jako obilná zrna. Finálním produktem je pak amarantová mouka.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Stevia

Stevia

Stevia rebaudiana Bertoni, česky stévie sladká či sladká tráva, se stala v poslední době celebritou rostlinné říše. Kdekdo o ní mluví, píše se o ní v novinách a na internetu a její další legislativní osud sledují miliony příznivců. Čím si tato tropická rostlina vysloužila tolik pozornosti? A je tento zájem oprávněný? Čtěte dál, dozvíte se odpovědi. 

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Ječmen

Ječmen

Ječmen (Hordeum) se řadí k rodu čeledi lipnicovitých a jedná se o jednoletou jarní nebo ozimou obilninu. Zahrnuje mnoho planých a kulturních druhů. V zemědělství a průmyslu je důležitý především ječmen potravinářský, dále pak také ječmen sladovnický, krmný, pícninářský nebo průmyslový.

Přečíst celý článek >>


Přečíst celý článek: Lupinové boby

Lupinové boby

Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých, která je široce rozšířena po celém světě díky své přizpůsobivosti různým prostředím a podnebím. Několik zástupců bobovitých patří mezi důležité zemědělské plodiny: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, arašíd a lupina.

Přečíst celý článek >>


Stránka: 1 2 3  >>